Zeg niet zomaar school tegen het dagverblijf

Standaard

El gaat ondertussen naar school. Ik was er ondersteboven van hoe graag, en hoe onwaarschijnlijk flink hij is. Op school zelf dan. Want er is één ding dat we in onze zoektocht volledig over het hoofd gezien hebben: het dagverblijf.

Ik weet niet hoe het zit in andere scholen, maar bij (alle? weet iemand dat?) Gentse stadsscholen werkt het zo: kinderen zitten tijdens de officiële lesuren in de klas bij hun juf. Alles wat daarbuiten valt, dus ook de ochtend, anderhalf uur middagpauze en alles na ongeveer halfvier zijn ze voor het dagverblijf. Also known as: Stibo (stedelijk initiatief voor buitenschoolse opvang). Bovendien is het alleszins bij El op school zo dat kindjes die nog een middagdutje doen, daarna gewoon in het dagverblijf blijven.

Wat er in de praktijk op neerkomt dat El tussen 8u20 en 17u in het schoolgebouw maar dik drie uur op school doorbrengt. De rest van de tijd zit hij in hetzelfde gebouw bij andere mensen van een volledig andere organisatie.

Die noemt hij ‘de mevrouwen’. Wij nu ook, wegens nog geen idee wie wie is, wie verantwoordelijk, wie wat doet, etcetera. De Mevrouwen worden boos als hij niet wil slapen en dan moet hij huilen en dan vegen ze z’n tranen af met een handdoek. Meer vertelt-ie voorlopig niet. De Mevrouwen ook niet, en ik weet niet aan wie wat te vragen. De Mevrouwen wisten me een van de eerste dagen wel te zeggen dat hij moest slapen zonder z’n knuffel omdat ‘die niet meegekomen was’ uit de klas, een gang verder. Voor een fractie van een verbaasde seconde leek het dat ze dachten dat het om een echte hond ging. Vier poten, volgt mijn kind trouw op de voet. Maar eigenlijk is het een mooi voorbeeld van hoe zo’n opsplitsing niet werkt. Want wie is er verantwoordelijk voor het ‘laten meekomen’ van een knuffelbeest? Niet de juf. Haar taak is in de klas. Niet het dagverblijf, zij hebben met de klas verder niets te maken, springen enkel in als er bv. moet geplast worden of broeken verschoond. Stom voorbeeld, overdreven ook no doubt, maar als kersverse ouder word je er niet geruster op. Bovendien weer twijfels of we onze zoektocht wel juist hebben aangepakt. We zochten een school, maar eigenlijk is die nu nog enkel de kers op de taart.

Gouden raad: het dagverblijf is de eerste maanden of jaren minstens zo belangrijk als de school. Ga het afzonderlijk bezoeken, tijdens de dag, en praten. Maak afzonderlijk een afspraak, want ze hebben niet veel met elkaar te maken, delen vooral een gebouw. Probeer uit te vissen of ook het dagverblijf iets is waar je kind en jij je op je plek kunnen voelen, want pedagogisch project, sfeer of aanpak hebben niets met de school te maken. En tenzij je je kind elke dag om 8u20 zal brengen en om 11u50 zal ophalen en ’s namiddags thuis laten, brengt het zeker de eerste tijd meer tijd door in het Stibo dan op school.

Ik hoop dat dat nare gevoel gauw verandert, en De Mevrouwen lieve namen krijgen, en vrolijke verhalen. Net zoals z’n juf.

(by the way: ben ik de enige die het vreemd vind dat kinderen die tijdens middagpauze niet naar huis gaan maar boterhammen blijven eten, ook opvang aan het Stibo moet betalen? Het is niet veel, maar wie kan er nu nog naar huis ’s middags? Wat met mensen die minder geld hebben, en meer kinderen?)

Advertenties

Eén reactie »

  1. In De Teunisboem blijven de kindjes slapen in hun peuterklasje. Komt er een lieve juf die alles weet over boekentasjes, tutjes, knuffelbeertjes en slaapgewoontes. Die de kleintjes op haar schoot neemt als ze het moeilijk hebben. Waar de ouders aan kunnen vragen hoe het geweest is.
    En daarnaast is er ook een leuk team met een hart voor kinderen. Bovendien “moet” je geen bloemetje of confituur achterlaten. Maar voor een peuter is het leuk om zijn zelfgebakken brood te besmeren met confituur van thuis. Zo zijn thuis en school verbonden. Niets mis mee toch? En nogmaals, het is geen verplichting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s